Vitaminele sunt compuși organici ce nu pot fi sintetizați în cantități suficiente de către organism sau nu pot fi sintetizați deloc. Vitaminele se găsesc în alimente sau pot fi administrate sub formă de suplimente. Rolul vitaminelor pentru organism este extrem de important pentru orice persoană, acestea fiind esențiale pentru funcționarea corectă și bunăstarea organismului, dar și pentru prevenirea unor boli.
Rolul vitaminelor pentru organism
Rolul vitaminei A
Vitamina A este importantă pentru o vedere bună, creșterea și formarea oaselor, ajută organismul să se apere de infecții, susține sistemul imunitar și te ajută sa ai o piele sănătoasă. Printre alimentele ce conțin vitamina A pe care le poți consuma se enumeră: morcovi, spanac, ficat de pește sau curmale.
Rolul vitaminei B1
Vitamina B1 este esențială pentru organism deoarece contribuie la metabolismul glucidelor, reglează apetitul și ajută la funcționarea normală a sistemul nervos. Această vitamină se regăsește în următoarele produse alimentare: carne de porc, cereale, semințe de floarea soarelui sau nuci.
Rolul vitaminei B2
Vitamina B2 contribuie la reglarea respirației celulare, ajută organismul să producă globule roșii, ajută la prevenirea afecțiunilor oculare și anemiei. Vitamina B2 poate fi găsită în produse lactate, carne de vită, pui, pește sau cereale.
Rolul vitaminei B3
Vitamina B3 ajută la sintetizarea grăsimilor și la reglarea nivelului de colesterol din sânge, tratează depresia și este benefică pentru piele. Poate fi regăsită în următoarele alimente: cereale, cartofi, carne de pui, pește, migdale, nuci macadamia sau arahide.
Rolul vitaminei B5
Vitamina B5 este importantă deoarece ajută la sintetizarea coenzimei A, ajută la funcționarea normală a sistemul digestiv și este utilă în procesul de formare a energiei. Vitamina B5 se regăsește în următoarele alimente: lăptișor de matcă, ouă, ciuperci sau carne de pui.
Rolul vitaminei B6
Vitamina B6 ajută la formarea hemoglobinei, funcționarea normală a sistemului nervos, este esențială în procesul de creștere, susține sistemul imunitar, are rol în metabolizarea proteinelor, glucidelor și lipidelor. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se enumeră: banane, cartofi sau usturoi.
Rolul vitaminei B7
Vitamina B7 ajută la eliminarea toxinelor din corp, menține nivelul de glucoză în limite normale, menține sănătatea pielii, unghiilor și părului, previne căderea părului și albirea lui. Vitamina B7 se regăsește în gălbenuș de ou, zmeură, conopidă sau avocado.
Rolul vitaminei B9
Vitamina B9 este utilă în prima parte a sarcinii deoarece previne malformațiile congenitale, previne apariția depresiei, susține sistemul nervos și cel imunitar. Printre alimentele care conțin vitamina B9 se enumeră: semințe de floarea soarelui, fasole sau linte.
Rolul vitaminei B12
Vitamina B12 susține funcționarea normală a sistemului nervos, ajută la formarea globulelor roșii, este esențială în sinteza ADN-ului și previne malformațiile congenitale. Printre alimentele care au un conținut bogat de vitamina B12 se enumeră: ouă, produse lactate sau pește.
Rolul vitaminei C
Vitamina C susține sistemul imunitar, crește rezistența la infecții, ajută la sintetizarea colagenului, favorizează asimilarea fierului, poate reduce riscul de boli cardiovasculare și ajută la vindecarea rănilor. Vitamina C se regăsește în citrice, spanac, căpșuni sau roșii.
Rolul vitaminei D
Vitamina D ajută la menținerea fosforului și calciului în limite normale, ajută sistemul nervos, menține oasele puternice, previne apariția rahitismului și osteoporozei. Alimentele bogate în vitamina D sunt: carne de vită, lapte, portocale sau margarină.
Rolul vitaminei E
Vitamina E este un bun antioxidant, ajută sistemul imunitar și menține sănătatea pielii. Următoarele alimente au un conținut ridicat de vitamina E: unt de arahide, uleiul de măsline sau kiwi.
Rolul vitaminei K
Vitamina K este esențială întrucât contribuie la coagularea sângelui, susține sănătatea sistemului osos, sistemului nervos și a inimii. Printre alimentele care conțin vitamina K se enumeră: spanac, broccoli, semințele de pin, prune, pătrunjel sau germeni de grâu.