Din ce în ce mai multe persoane se simt obosite, lipsite de energie și se trezesc foarte greu. Oboseala nu este întotdeauna cauzată de somnul insuficient sau de efortul excesiv, ci poate ascunde probleme de sănătate sau de alimentație. În cele ce urmează îți prezentăm mai multe cauze ale oboselii.
Descoperă cum să scapi de oboseală
1. Somnul este o posibilă cauză a oboselii
Somnul insuficient este o problemă pentru foarte multe persoane datorită stilului de viață pe care îl avem. Este foarte important să dormi între 7 și 9 ore pe zi și să ai un program de somn pe care să îl respecți pentru a te putea odihni. În plus, trebuie să te asiguri că ai un somn de calitate și să închizi telefonul, laptopul, televizorul sau orice alt dispozitiv ce te distrage deoarece acestea îți vor agita somnul și nu vei reuși să te odihnești.
De asemenea, apneea este o afecțiune care te face să te simți obosită. Persoanele care suferă de apnee se trezesc brusc din somn din cauza faptului că se oprește respirația în timpul somnului pentru o scurtă perioadă de timp.
2. Alimentația este o posibilă cauză a oboselii
Alimentația este un factor esențial pentru orice persoană. O alimentație insuficientă produce oboseală și pentru a evita acest lucru este esențial să ai o dietă echilibrată. De asemenea, anumite alimente și băuturi generează o stare de oboseală. Evită dulciurile, excesul de cafea sau ceai negru, carnea procesată sau grasă, prăjelile și alimentele de tip fast-food pentru a te putea odihni.
3. Stresul este o posibilă cauză a oboselii
Stresul este o problemă cotidiană cu care se confruntă multe persoane și care poate produce numeroase tulburări de sănătate. Este foarte important să găsești metode prin care să combați stresul pentru a te putea odihni. Încearcă să faci regulat activități care te ajută să te relaxezi. Alege să călătorești, să pictezi, să asculți muzică, să te plimbi cu bicicleta prin parc sau orice altă activitate care te ajută să te relaxezi și te face să te simți mai bine.
4. Efortul este o posibilă cauză a oboselii
Este important să înțelegi că orice efort intens care depășește limitele organismului tău, atât efortul fizic, cât și cel psihic, poate conduce la o stare generală de oboseală.
5. Deficitul de minerale sau vitamine este o posibilă cauză a oboselii
Deficitul de minerale sau vitamine este o problemă care poate cauza oboseala, în special deficitul de fier, sodiu, potasiu, magneziu, vitamina D sau vitamina B12. Astfel, este esențial să te asiguri că nu suferi de carență de mineralele sau vitaminele menționate mai sus pentru a putea combate oboseala.
6. Programul de lucru de noapte este o posibilă cauză a oboselii
Dacă ai un program de lucru de noapte, acesta poate provoca oboseală deoarece afectează ceasul biologic și poate provoca dificultăți de a adormi. Dacă lucrezi noaptea, este util să îți faci un program de somn fix și să dormi într-o cameră întunecată, iar atunci când muncești să ai lumină și să consumi cafea doar atunci pentru a te putea odihni suficient și pentru a avea un somn de calitate.
7. Deshidratarea este o posibilă cauză a oboselii
Oboseala poate fi uneori un semnal de alarmă al deshidratării organismului. Pentru a evita această problemă, este indicat să consumi cel puțin 2 litri de lichide mereu indiferent de anotimp. Evită deshidratarea și alege să bei ceaiuri, apă, limonadă sau sucuri naturale.
8. Anumite boli pot cauza oboseala
Anumite probleme de sănătate pot avea ca simptom oboseala. Printre acestea se enumeră: apneea, anemia, depresia, anxietatea, infecții virale sau bacteriene, diabet, boli cardiovasculare, hipotiroidia, boala celiacă, boli pulmonare sau cancer.