Coenzima Q10 – rolul și beneficiile coenzimei Q10 asupra organismului

Coenzima Q10 este extrem de importantă pentru organism, fiind o substanță liposolubilă asemănătoare vitaminelor prezentă în toate celulele corpului, dar mai ales în cele cu activitate intensă precum ficatul, inima, creierul. Această substanță este produsă de către organism până la vârsta maturității, iar ulterior nivelul ei scade treptat. Descoperă rolul și beneficiile coenzimei Q10 asupra organismului.

Administrarea coenzimei Q10

Datorită faptului că odată cu înaintarea în vârstă nivelul de coenzima Q10 scade, este important să suplimentăm nivelul acesteia prin alimentație sănătoasă sau chiar suplimente alimentare. 

Alimente bogate în coenzima Q10

Dacă dorești să consumi alimente bogate în coenzima Q10 alege să mănânci carne de vită, ficat, sardine, ton, ulei de soia, alune, arahide, fistic, spanac sau broccoli. Trebuie să ții cont de faptul că prepararea termică a alimentelor determină inactivarea coenzimei Q10 și dacă vrei să te asiguri că organismul tău primește suficientă coenzima Q10, atunci ar fi indicat să consumi și suplimente alimentare.  

Rolul coenzimei Q10

Rolul coenzimei Q10

Coenzima Q10 are două roluri esențiale pentru organismul uman. Pe de o parte, coenzima Q10 este o substanță prezentă în toate celulele ce ajută la producerea energiei celulare și la stocarea acesteia. Pe de altă parte, coenzima Q10 este un puternic antioxidant ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

Beneficiile coenzimei Q10 asupra organismului

Coenzima Q10 are numeroase beneficii asupra organismului uman, precum susținerea sistemului cardiovascular sau a imunității, conferă energie și este un puternic antioxidant.

1. Beneficiile coenzimei Q10 asupra sistemului cardiovascular

Prin numeroase studii s-a demonstrat faptul că această substanță susține sănătatea sistemului cardiovascular, fiind extrem de eficientă pentru prevenirea și ameliorarea afecțiunilor precum insuficiență cardiacă, angină pectorală, ateroscleroză sau cardiopatie. De asemenea, s-a demonstrat faptul că există o strânsă legătură între deficitul de coenzima Q10 și gravitatea afecțiunilor cardiovasculare, iar cu cât mai mare este deficitul de coenzima Q10, cu atât mai gravă este afecțiunea cardiovasculară

Diverse cercetări au arătat faptul că această substanță poate contribui la reglarea hipertensiunii arteriale, însă medicii consideră că este necesar să se efectueze studii suplimentare cu privire la acest aspect. 

Beneficiile coenzimei Q10 pentru frumusețe

2. Beneficiile coenzimei Q10 pentru frumusețe

Coenzima Q10 este un aliat de nădejde al frumuseții. Printre beneficiile ei asupra frumuseții se enumeră: ajută la menținerea unui aspect tânăr al pielii, stopând procesul de îmbătrânire al pielii și previne apariția ridurilor. 

3. Coenzima Q10 este o sursă de energie

Coenzima Q10 este responsabilă de producerea energiei celulare, energizarea organismului și este utilă pentru a crește performanțele sportive.  

4. Coenzima Q10 este un puternic antioxidant

Coenzima Q10 este un puternic antioxidant ce luptă cu radicalii liberi din organism și îi neutralizează. Radicalii liberi dăunează corpului nostru și contribuie la apariția unor probleme precum: îmbătrânirea pielii, boli cardiovasculare sau chiar cancer.

5. Coenzima Q10 întărește sistemul imunitar

Coenzima Q10 ajută la întărirea sistemului imunitar deoarece favorizează înmulțirea anticorpilor, conferă energie și neutralizează radicalii liberi. 

Beneficiile coenzimei Q10 asupra imunității

6. Beneficiile coenzimei Q10 pentru persoanele care suferă de diabet zaharat

Coenzima Q10 este eficientă pentru persoanele care suferă de diabet. Beneficiile ei pentru persoanele care suferă de această boală constau în faptul că ajută la menținerea unui nivel optim al zahărului din sânge și chiar la diminuarea colesterolului rău sau la reducerea hipertensiunii arteriale. Totuși, specialiștii susțin că este nevoie de studii suplimentare cu privire la acest aspect.

7. Beneficiile coenzimei Q10 asupra migrenelor 

Prin numeroase cercetări s-a constatat faptul că această substanță poate preveni migrenele și simptomele asociate. În plus, ajută la reducerea frecvenței apariției acestora. 

8. Beneficiile coenzimei Q10 asupra bolilor degenerative 

Prin diverse studii, s-a demonstrat faptul că această substanță este benefică pentru persoanele care suferă de boli degenerative precum Parkinson sau Alzheimer, ajutând la ameliorarea simptomelor asociate și la încetinirea evoluției bolii dacă este administrată în cantități mari.  

Beneficiile coenzimei Q10 pentru gingii

9. Beneficiile coenzimei Q10 asupra cancerului

Conform unor cercetări, s-a demonstrat faptul că această substanță este eficientă împotriva cancerului, indiferent de localizare, dar mai ales pentru cancerul de sân.

10. Beneficiile coenzimei Q10 pentru gingii

Diverse studii au arătat faptul că această substanță este eficientă pentru persoanele care suferă de gingii umflate, sângerânde, dureroase sau înroșite. Datorită beneficiilor ei asupra gingiilor, această substanță se regăsește în suplimente sau apă de gură.

11. Coenzima Q10 ajută la menținerea unui pH echilibrat

Coenzima Q0 ajută la menținerea unui nivel optim al pH-ului și astfel reduce riscul de îmbolnăvire.