Depresia este o tulburare mentală și reprezintă un sentiment persistent de pesimism, deznădejde, tristețe, lipsa chefului de a face diverse activități sau chiar de viață. Această afecțiune poate apărea după o dramă cum ar fi moartea cuiva drag, pierderea locului de muncă, divorțul, abandonul, probleme financiare sau chiar diverse boli grave.
Printre simptomele asociate depresiei se enumeră anxietatea, neliniștea, furia, iritabilitatea, lipsa de energie, oboseala, încetinirea gândirii, probleme de concentrare, somn în exces sau insomnii, pierderea poftei de mâncare sau mâncatul în exces, dureri de cap, de stomac sau alte dureri.
Numeroase persoane suferă de această boală, iar pentru tratarea ei se recomandă psihoterapia și medicamentele. Pe lângă cele două metode de a combate depresia, persoana în cauză trebuie să își schimbe stilul de viață pentru a putea să ajute la combaterea acestei probleme mult mai ușor. Iată câteva remedii naturale și modalități prin care poți să combați depresia.
Combate depresia cu remedii naturale
1. Practică sport regulat pentru a combate depresia
O modalitate prin care poți să scapi de depresie este să faci sport. Sportul te ajută să ai o stare psihică mai bună, să uiți de problemele din viața de zi cu zi, să te simți mai optimistă, să scapi de stres, să te odihnești mai bine și să reduci tensiunea. Alege să practici un sport care ți se potrivește, indiferent dacă alegi să mergi la sală, să faci box, să joci volei, să înoți, să dansezi sau să joci tenis.
2. Alege o dietă sănătoasă pentru a scăpa de depresia
Dieta este un factor important ce te ajută să te simți mai bine. Alege să consumi alimente sănătoase bogate în triptofan sau omega 3 care pot reduce depresia.
- Consumul de avocado reduce anxietatea și depresia.
- Kiwi luptă împotriva oboselii și a depresiei.
- Bananele conțin triptofan și ajută la reducerea depresiei și îți conferă o stare de bine.
- Consumul de curmale ajută la reducerea simptomelor depresiei.
- Nucile sunt bogate în nutrienți și omega 3, ajutând la combaterea stresului și depresiei.
- Consumul de alune este asociat cu un risc mai mic de a suferi de depresie.
- Semințele de susan, semințele de floarea soarelui sau semințele de dovleac sunt bogate în triptofan și omega 3 și te ajută să scapi de anxietate și depresie.
3. Odina te ajută să scapi de depresie
Somnul este important pentru toate persoanele și ajută la reducerea stresului și depresiei. Este important să ai un somn de calitate și să dormi suficient, respectiv între 7 și 9 ore pe zi, pentru a te simți bine și să te asiguri că ai un somn de calitate.
4. Evită consumul de alcool sau de cofeină
Consumul de alcool și cofeină poate avea ca efect negativ agravarea depresie și anxietății. Renunță la consumul de alcool sau cofeină pentru o perioadă de timp și te vei simți mai bine.
5. Aromaterapia este benefică pentru depresie
Uleiurile esențiale sunt utilizate de foarte mult timp ca terapie complementară pentru numeroase afecțiuni, aromaterapia fiind folosită inclusiv pentru combaterea stresului, a anxietății și a depresiei.
- Uleiul esențial de lavandă este benefic pentru organismul uman și te ajută să te relaxezi, să te calmezi, să dormi mai ușor, să scapi de atacurile de panică și să reduci stresul.
- Uleiul esențial de portocale este un bun sedativ, te ajută în stările de nervozitate, să combați insomniile, amețelile, stresul, anxietatea și depresia.
- Uleiul esențial de bergamotă te ajută să te liniștești, să te relaxezi, fiind un bun antidepresiv și combate insomniile.
- Uleiul esențial de rozmarin te ajută să scapi de depresie, de anxietate, de insomnii, să te concentrezi mai ușor și reduce durerile.
- Uleiul esențial de Ylang Ylang te ajută să te simți mai bine, induce o gândire pozitivă, fiind utilizat pentru a reduce stările tensionate și stresul.
Uleiurile esențiale menționate pot fi folosite în difuzoare de aromaterapie, la masaj sau la băi calde.
6. Ceaiurile sunt eficiente contra depresiei
Există numeroase ceaiuri ce te ajută să combați depresia, anxietatea, oboseala și să te relaxezi.
- Ceaiul de roiniță armonizează sistemul psiho-emoțional, combate stresul, îmbunătățește memoria, tratează durerile de cap și migrenele, fiind utilizat în stări de nervozitate, anxietate, depresie, insomnii și ajută chiar la tratarea problemelor digestive cauzate de stres.
- Ceaiul de sunătoare ajută la menținerea unei stări de calm și la relaxare, induce un somn liniștit, reduce stările psihice negative, ajutând la combaterea anxietății și depresiei.
- Ceaiul de tei ajută la relaxare și induce un somn mai bun, fiind eficient pentru combaterea stresului, anxietății și depresiei.
- Ceaiul de păducel calmează sistemul nervos, induce somnul și contribuie la reducerea stresului, anxietății și depresiei.
7. Produsele naturale pot trata depresia
Pentru a trata depresia poți folosi numeroase produse naturale precum magneziul sau tinctura de valeriană.
- Magneziul este un mineral esențial ce ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, la menținerea sănătății psihice, poate fi folosit pentru a reduce iritabilitatea, stresul, nervozitatea, oboseala, extenuarea și schimbările de dispoziție.
- Tinctura de valeriană ajută la echilibrarea emoțională, elimină tensiunile, conferă o stare de liniște, ajută la îmbunătățirea somnului și combate stresul, depresia și anxietatea.
- Ashwagandha este o plantă ce susține sistemul nervos, are un puternic efect antistres și adaptogen, combate anxietatea și depresia, are acțiune revigorantă, conferind energie și vitalitate.
- Maca este un puternic energizant și adaptogen ce combate oboseala, stresul și depresia.