Cum întărești sistemul imunitar? Aceasta este o întrebare pe care ți-o pui destul de des, dar în special atunci când ai probleme de sănătate. Sistemul imunitar este bariera de protecție împotriva bolilor și a infecțiilor, iar deoarece tocmai a venit toamna este esențial să te focusezi pe întărirea acestuia.
Cum întărești sistemul imunitar?
1. Detoxifierea te ajută să-ți întărești sistemul imunitar
Detoxifierea este extrem de importantă deoarece ajută la curățarea organismului de toxine, iar ulterior sistemul imunitar va deveni mai puternic și corpul tău va reuși să se protejeze mai ușor de boli și infecții.
2. Consumă alimente ce te vor ajuta să-ți întărești sistemul imunitar
Consumă alimente sănătoase ce te vor ajuta să-ți întărești sistemul imunitar, să tratezi și chiar previi apariția unor boli. Descoperă alimentele pe care le poți consuma!
- Usturoiul are o cantitate mare de antioxidanți și este cunoscut deoarece ajută la combaterea infecțiilor, dar și la prevenirea răcelilor.
- Citricele sunt bogate în vitamina C și ajută la întărirea sistemului imunitar. Alege să consumi kiwi, grapefruit, portocale, lămâi sau mandarine.
- Ardeiul iute ajută la decongestionarea căilor respiratorii și este bogat în vitamina A, vitamina C, minerale și antioxidanți ce ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.
- Ghimbirul este un bun antioxidant. Acesta ajută la decongestionarea căilor respiratorii, diminuarea riscului de infecții, favorizează transpirația, ajută la tratarea răcelii și a gripei.
- Migdalele au un conținut ridicat de vitamina B2 și vitamina B3, două vitamine esențiale pentru combaterea stresului ce are efecte nocive asupra organismului și afectează inclusiv sistemul imunitar. De asemenea, au un conținut mare de vitamina E ce ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Varza este bogată în antioxidanți, vitamina A, vitamina E și vitamina C benefice pentru sistemul imunitar.
- Spanacul este un superaliment cu un conținut ridicat de acid folic, vitamina A și vitamina C ce ajută sistemul imunitar.
- Broccoli conține vitamina A și vitamina C ce ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Fructele de pădure au un conținut ridicat de vitamina C și vitamina E, fiind benefice pentru sistemul imunitar.
3. Sportul te ajută să-ți întărești sistemul imunitar
Sportul este extrem de important pentru organism și te ajută să te menții în formă, să reduci stresul, să-ți menții greutatea și sănătatea.
4. Evită stresul pentru a avea o imunitate de fier
Stresul este o problemă cotidiană ce afectează din ce în ce mai multe persoane, iar pe termen lung acesta poate dăuna capacității organismului de a se apăra. Astfel, este indicat să eviți pe cât posibil stresul.
5. Odihnește-te suficient pentru a-ți crește imunitatea
Lipsa somnului suficient este nocivă organismului uman, dezechilibrând organismul și poate favoriza scăderea imunității. Pentru a crește rezistența la infecții și boli, este important să te odihnești și să ai un somn de calitate.
6. Ia măsurile necesare pentru a evita infecțiile și bolile
Este important să iei o serie de măsuri pentru a evita infecțiile și bolile. Astfel, este esențial să te speli bine pe mâini cu apă și săpun cât mai des, să eviți persoanele infectate cu virusul gripal sau alte boli și să dezinfectezi suprafețele de câte ori este necesar.
7. Suplimentele ajută la întărirea sistemului imunitar
O serie de vitamine și minerale ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Vitamina C este un puternic antioxidant, susține sistemul imunitar și crește rezistența la infecții. Totodată, ajută la tratarea răcelilor sau chiar a gripei și la reducerea simptomelor astmului sau reacțiilor alergice.
- Vitamina E este un bun antioxidant ce luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Vitamina A ajută organismul să se protejeze de infecții și susține sistemul imunitar.
- Vitamina B6 susține sistemul imunitar sintetizând anticorpii de care organismul are nevoie pentru a combate bacteriile.
- Vitamina D3 te ajută să ai o imunitate ridicată deoarece ajută la prevenirea răcelii și gripei, dar și a infecțiilor gâtului.
- Zincul este un bun antioxidant, iar lipsa acestuia din organism favorizează apariția infecțiilor.
- Fierul stimulează imunitatea, iar atunci când ai o infecție, accesul organismului la fier este limitat.
- Calciul întărește sistemul imunitar, ajută la lupta împotriva infecțiilor și la vindecarea ușoară a organismului.
8. Remedii naturale pentru creșterea imunității
Dacă vrei să-ți crești imunitatea poți consuma următoarele remedii naturale.
- Omega 3 ajută la întărirea sistemului imunitar datorită faptului că este un bun antiinflamator și ajută la lupta împotriva infecțiilor.
- Propolisul ajută la creșterea imunității datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale.
- Mierea de Manuka este un bun antibacterian. Este utilă pentru a întări imunitatea, conferă o stare de bine organismului, ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii precum: sinuzită, rinită, astm, tuse, pneumonie sau chiar bronșită.
- Lăptișorul de matcă ajută la creșterea imunității și la prevenirea răcelii sau a gripei.
- Polenul crud este bogat în vitamine și minerale ce ajută la susținerea sistemului imunitar.